Biztosan tisztában vagy a jelentőségével..

Én közgazdász vagyok, nem is annyira régen szereztem a diplomámat, de meg kell mondjam őszintén, a minap elég nagy meglepetés ért. Elkezdtem ugyanis egy építőipari cégnél dolgozni és rá kellett jönnöm, hogy bár én azt gondoltam nagyjából mindent sikerült jól megtanulnom és az eszembe vésnem, és nem nagyon lehet olyan fogalom amely ki tud fogni rajtam, meg kellett, hogy döbbenjek. Nagyjából azt gondoltam, hogy nem mindent tudok ami a gyakorlatban feladatként előttem áll, mert azért hát bármennyire is igyekeznek azért az egyetem mégiscsak egy elméleti alapokon nyugvó képzés, de hogy ennyire félre tudok magyarázni nagy mellénnyel egy fogalmat, azt nem gondoltam volna.

Történt ugyanis, hogy az activesafety munkatársa egy új projekt kapcsán rákérdezett a vezetőségnél egy közös meeting alkalmával a kockázatértékelés állására, illetve az azzal kapcsolatos döntésekre. Én persze csak mosolyogtam, mert ezzel a fogalommal százezerszer találkoztam már, és mikor rám néztek én el is kezdtem mondani minden olyan vizsgálatot, eredményt és tevékenységet, ami a projekt kockázatértékelésével kapcsolatban eszembe jutott. Már a közben feltörő kedves mosolyok láttán éreztem, hogy valami nem stimmel, valamit félre értettem, de hogy ennyire azt nem gondoltam volna.

Ez ugyanis egy teljesen más kockázatértékelés fogalom, ami leginkább a munkavédelem területéhez kapcsolódik, és pontosan annak alapjait fekteti le az egyes munkafázisok, állomások, anyagok használata során felmerülő baleset vagy nem várt esemény kockázata alapján. Hát amikor ezt megtudtam egy nagy mértékű alázatot magamba is szívtam. Azt hiszem jó tanulópénz volt nekem is. És ha te sem tudtad volna, hogy pontosan nem csak egy szokványos és fontos jelentése van ennek a kifejezésnek, akkor neked is.

Vélemény, hozzászólás?