A tinédzserek kedvence

Az ember, ha gyereket vállal azt gondolja, hogy fel van készülve minden feladatra, megpróbáltatásra, és főleg azt hiszi, hogy ahogy egyre nagyobbak lesznek a gyerekek, folyamatosan egyre könnyebb dolga lesz a neveléssel és minden egyéb mással. Egyre kevesebbszer kell majd aggódnia, hogy mondjuk összetörik magukat vagy egyébként is, hogy a nevelésben nem jár majd sikerrel. Nekem is rá kellett azonban jönnöm, hogy ez egyáltalán nem jelenthető így ki, hiszen a kis gyerekkel sokkal másabb gondok vannak mint egy tini gyerekkel, azonban a mérték majdnem hogy ugyanolyan, ha nem nagyobb egy picit. Persze nekem is voltak konkrét elképzeléseim, hogy hogyan fogom majd nevelni a gyerekemet, mit engedek meg neki és mit tiltok, hogyan motiválom és hogyan szidalmazom ha esetleg szükség lenne rá, és persze kőkemény elképzelésem volt arra vonatkozóan is, hogy hogyan fogom majd a hisztiket kezelni, ami természetesen nálam is ezer és egy alkalommal meg is dőlt.

Az én fiam most már közel tizennégy éves és az tény, hogy nagyon jól tudom már kezelni nála az egyes helyzeteket, de még mindig tud meglepetést okozni, hiszen egyre több minden érdekli, egyre több lehetőségük van ballépéseket és csínytevéseket elkövetni, és persze az is tény, hogy a tanulás egyre nehezebben megy, hiszen rengeteg minden más érdekességet kínál számára a világ, és közel sem annyira érdekes a tankönyveket bújni, mint a haverokkal bandázni.

Éppen ezért, én arra jöttem rá, hogy ha megfelelő módon motiválom a gyereket, mondjuk igérek neki valamit ha egy hónapig rendesen és becsületesen tanul, akkor egyből több kedve és célja van a tankönyveket bújni. Így lett nálunk az új kedvenc oldal az extrembazar oldala, hiszen rengeteg dolog található itt, amivel egy tinit rendesen meg lehet fogni. Hangfalak és még sorolhatnám mennyi minden, ami persze nekik ebben a korban az egyik legnagyobb motiváció tud lenni.

Vélemény, hozzászólás?