A ruha teszi a munkavállalót

Meghatározhatja-e egy munkáltató, milyen ruhában végezzék a dolgozók a munkájukat? Kit terhel a felelősség, ha az elvárásokat megszegve a munkavállaló nem viseli a beszerzett darabokat? És egyáltalán kit terhelnek a formaruha, illetve a védőeszközök beszerzésének a költségei? Számtalan kérdés merül fel az uniformizált ruházat viselése kapcsán, amiket leginkább munkavédelmi szakértők tanácsára támaszkodva válaszolhat meg az ember, de azzal sem árt tisztában lenni, hogy mi a különbség a pusztán esztétikai szempontokat követő formaruha és az egészséget, testi épséget óvó védőruházat között. 

A www.activesafety.hu munkavédelmi szakportál blogja szerint az alábbi kategóriákba esnek a munkahelyi öltözetek: Egyenruha/formaruha, termékvédő ruha, munkaruha, védőruha. A formaruha jellemzően a felszolgálók, ügyfélkapcsolati munkatársak, pénztárosok öltözete, amiknél elsősorban a felismerhetőség, a megkülönböztető jelleg, a cég imázsának kifejeződése a legfontosabb szempont – a vezetőség ezzel a céllal írja elő a számukra a viselését. Ezek az öltözetek utcai viselésre nem is feltétlenül alkamasak, szemben például az egyenruhákkal, amik szintén a beazonosíthatóság jegyében készülnek, de strapabíróbbak: lásd katonai vagy rendőri egyenruhák.

A termékvédő ruhák nem feltétlenü a személyek védelme, hanem a termékek kifogástalan állapota, esetenként a sterilitás megőrzése miatt javasoltak, mint például a hajvédő hálók vagy cipőre húzható lábzsákok. A munka- és védőruházat már sokkal inkább az erősebb igénybevételhez van tervezve. A munkaruha a viselője saját ruházatát óvja az erősebb igénybevételtől és szennyeződéstől (pl. köpeny, kötény), vagy helyettesítheti is azt. A védőruházat már egyenesen a viselője testi épségét óvja a fizikai, biológiai, kémiai veszélyektől – legyenek azok balesetmegelőző funkciókkal és a hosszútávú egészségügyi kockázatok kiszűrésével.

A Munka Törvénykönyve szerint a munkáltató köteles a munkavállaló minden olyan költségét megtéríteni, mely a munkaviszony teljesítése kapcsán indokoltan merül fel. Az azonban, hogy melyik ruhadarab melyik munkakör kapcsán minek minősül, már nem ilyen egyértelmű. Azt a minden munkáltató számára kötelezően előírt, munkavédelmi szakemberek által végzendő kockázatbecslés határozza meg. Érdemes ezeket a szakembereket a vállalatok létrehozásának minél korábbi szakaszában felkeresni.

Vélemény, hozzászólás?