Home 4 Archiv Kecel 4 Van arzénmentes víz Kecelen!

Van arzénmentes víz Kecelen!


Miközben a keceli vízszolgáltató semmiféle tájékoztatást nem kapott, az ide szánt – a honvédség által kifejlesztett- arzénmentesítő berendezésről, addig helyi vállalkozások már felismerték az ebben rejlő üzleti lehetőségeket. Már ketten is forgalmaznak, arzénmentes szódavizet a városban.

Mint arról a Kecelinfó már beszámolt, a keceli víz minősége némileg jobb, mint az országos átlag, ám 5 paraméterrel gondok vannak. Az egyik ilyen az arzén, amelynek mennyisége kétszerese az unióban megengedettnek. E miatt Kecel figyelmét is felhívta az ÁNTSZ arra, hogy 2013 januárjától készüljön fel a lakosság, – úgynevezett- átmeneti vízellátásának biztosítására. Minderre azért kerülhet sor, mert ez év december 15-én lejár a hazánknak adott határidő, vagyis mostanra csökkenteni kellett volna a víz arzén tartalmát. Bár a folyamat – a térségi ivóvízminőség-javító program keretében- jövőre elindul, a határidőt mintegy 800 hazai településhez hasonlóan Kecel sem képes betartani. Mivel ez már nyáron nyilvánvaló volt, az átmeneti vízellátás biztosítására tervek készültek.

Kecel lakosságának egy napra 44 290 liter vízre lenne szüksége, amelynek költségei elérik a 150 ezer forintot. Kalocsáról tartálykocsikban hoznák ide az egészségesebb ivóvizet. A kormány legújabb elképzelések szerint, egy a honvédség által kifejlesztett arzénmentesítő berendezést kapnának az érintett települések. A Kecelvíz Kft. ennek részleteit még nem ismeri, így azt sem tudja mindez milyen faladatokat ad majd számukra. Valószínűleg konténereken keresztül biztosítanák a lakosságnak az egészségesebb vizet, de csak a fogyasztásra szánt mennyiséget, mivel főzésre és mosásra továbbra is megfelelő az. A bizonytalan helyzetet kihasználva már két helyi kisvállalkozás is lépett. Mindketten arzénmentesen hirdetik az általuk előállított szódát.