Home 4 KECELI HÍREK 4 Húsmaradványok Kecel határában

Húsmaradványok Kecel határában


varjuRégóta tartó környezetkárosításra hívták fel figyelmünket olvasóink. Kecel határában – a bejelentők szerint- egész évben állati eredetű bűzös lét, benne gyakran húscafatokat visznek ki a földekre. A Kecelinfo az esettel kapcsolatban megkereste az illetékes hatóságokat, ahol azt mondták a cselekménynek súlyos következményei lehetnek, mind a gazdákra, mind pedig a hulladék gazdájára nézve.

Egyik olvasónk elviselhetetlen bűzről beszélt, a Kecel határában található szőlő ültetvények környékén. Állítása szerint, huzamosabb ideje figyeli, amint a járművek az ottani földekre ürítik tartályaik tartalmát. Állítása szerint nem csak véres szennyvizet engednek a talajba, hanem gyakran nagyobb húsdarabok is ott maradnak. A közelben élő dögevők kedvenc helye lett a térség. Varjak, alkalmanként rókák is találnak itt maguknak táplálékot. Olvasóink közül többen tudni vélik, hogy a szennyvíz egy része, a gazdák tudtával kvázi, trágyaként kerül ki a földekre. A bejelentések kapcsán megkerestük az ügyben illetékes hatóságokat. Az ÁNTSZ-nél azt mondták, hogy 4 évvel ezelőtt, már kaptak fényképekkel ellátott bejelentés a történtekről, de mivel annak szerzője nem adta meg a pontos helyet, így a helyszíni szemle nem járt eredménnyel. Az ügyet bizonyítottság hiányában lezárták.

Az utóbbi években végbement átszervezések következtében, ilyen esetekben már az Alsó –Tisza -vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség az illetékes. A hasonló cselekmények kivizsgálása, az elmúlt másfél évben fokozott odafigyeléssel történik. A hatóság, a környezetkárosítás minden szereplőjét bevonja az eljárásba. A cselekmény súlyával arányosan pedig akár több tízmillió forint nagyságrendű bírságokat is kiszab. Ezen túlmenően általában kármentesítésre is kötelezi a károkozót. Az állati eredetű, esetleg nagyüzemi termelésből kikerülő szennyezett lé, talajjavításra nem feltétlenül alkalmatlan. Kockázata elsősorban azért lehet, mert nem ellenőrizhető, hogy milyen töménységben kerül a talajba, és nem tudni azt sem, tartalmaz e egyéb anyagokat, például mérgező vegyszereket. Az általánosan elfogadott gyakorlat az, hogy a szippantott szennyvizet ártalmatlanítják. Erre egyébként a keceli szennyvízkezelő is alkalmas.