Home 4 Legolvasottabb cikkek Kecel 4 Szőlőtermelők és borászok figyelem!

Szőlőtermelők és borászok figyelem!


Jelentős támogatásra számíthatnak idén a szőlő- és bortermelők. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint 22 millió euró lesz felhasználható a szőlőültetvények megújítására, és több mint 4 millió euró jut majd a borászatok beruházási támogatására.

Az idén mintegy 29 millió euró – mintegy 8,5 milliárd forint – támogatás érkezik a magyar szőlő- és borágazatba – mondta Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten, egy szakmai tanácskozáson. Feldman Zsolt a Magyar Bortelepülések Szövetségének közgyűlését követő sajtótájékoztatón elmondta: a jelzett támogatásból több mint 22 millió euró lesz felhasználható a szőlőültetvények megújítására, és több mint 4 millió euró jut majd a borászatok beruházási támogatására. A támogatási forrásnak szerinte azért van nagy jelentősége, mert a tavalyi kedvezőtlen időjárás miatt a szokásosnál gyengébb termés rávilágított arra, hogy a termelés stabilitása mennyire fontos az ágazatban.

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy két éve zajlik a szőlő- és borágazatban az adminisztráció egyszerűsítése, azaz hogy a szőlőtermelőknek és a borászoknak ne a különféle papírmunkákkal kelljen foglalkozniuk, hanem a szakmai tevékenységre koncentrálhassanak. A tárca biztosította a közvetlen termelői értékesítés lehetőségét, kedvezőbbek lettel a kisebb pincészetek számára a minősítési díjak, egyszerűsítették a melléktermék-lepárlás módját, valamint az úgynevezett pincekönyv vezetését is.

Feldman Zsolt kitért arra, hogy a múlt év végén elfogadott új hegyközségi törvény megteremtette a hegyközségi rendszer átalakításának lehetőségét, így a csaknem két évtizedes múltra visszatekintető szervezeti rendszer megújítását teszi lehetővé. A helyettes államtitkár szerint a hegyközségek működési rendszerének megújítására azért van szükség, hogy a hegyközségek alkalmazkodni tudjanak a változó piaci körülményekhez. Példaként hozta a változásokra, hogy az egy tag egy szavazat elvét felváltja a korlátozott területalapú rendszer alkalmazása, amely a jelentősebb gazdasági kockázatot vállaló tagoknak nagyobb beleszólást biztosít az ügyek intézésébe. Emellett megváltozik a hegybírók státusa, erősödik a termelőkkel való kapcsolatuk.

A hegybírók a továbbiakban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsához tartoznak majd. A Magyar Bortelepülések Szövetségét még nem sokkal a rendszerváltozás előtt alapították. Az egyesület célja a minőségi borturizmus fejlesztése, a magyarországi szőlész-borász hagyományok megőrzése, a tagok közös belföldi és nemzetközi fellépésének koordinálása, a borfogyasztás kultúrájának terjesztése és a szakmai újítások elősegítése. A szövetség jelenlegi tagjai a magyar borrégiók meghatározó városai, falvai.