Home 4 KECELI HÍREK 4 Súlyos: visszaesőként 14 év fegyházat kapott F. Krisztián

Súlyos: visszaesőként 14 év fegyházat kapott F. Krisztián


fkrisztianKilenc, tizenegy és tizennégy év fegyházra ítélt pénteken a Kecskeméti Törvényszék három bács-kiskun megyei férfit, akik több helyen indiai kendert termesztettek, a marihuánát pedig eladták.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az elsőrendű és a másodrendű vádlottak, azaz a soltvadkerti Zs. Gábor és a keceli F. Krisztián 2011 őszén megbeszélték, hogy indiai kendert fognak termeszteni, majd megszárítva eladják. Bevették az üzletbe a császártöltési A. Zoltánt is (ő lett a büntetőper harmadrendű vádlottja). Mint azt az ügyet tárgyaló büntetőtanács elnöke, dr. Oroszi Márta az ítélethirdetés során elmondta: Zs. Gábor és A. Zoltán 2011 októberében Ausztriába utazott, itt vették meg cannabis-magokat, és a növények felneveléséhez szükséges lámpákat, radiátorokat, ventillátorokat, elszívót. Később a magok kiültetéséhez szükséges 80-90 vödröt is beszerezték.

A “kenderezés” mozgatója az egyébként kertész végzettségű elsőrendű vádlott volt, ő nézett utána a termesztés tudnivalóinak az interneten, ő fizette ki a felsorolt eszközöket, és nem mellesleg Zs. Gábor soltvadkerti családi házának melléképületében volt az első ültetvény is. A harmadrendű vádlott szerelte fel a megfelelő klímát biztosító berendezéseket, illetve ha a növények fejlődése igényelte, nagyobb fényerejű lámpákat vásárolt. A másodrendű F. Krisztián feladata pedig a marihuána értékesítése volt.
Az első, házban termesztett kenderültetvényben 130 tő virágzott ki, ezeket a három vádlott közösen “leszüretelte”, megszárította és bezacskózta. Dr. Oroszi Márta elmondta: a kábítószer eladásából 900 ezer forint tiszta haszna volt a triónak.

Később már nemcsak a házban, hanem például a soltvadkerti szeméttelep mellett vagy egy akácosban, egy tizenötször harminc méteres földdarabon is ültettek cannabist a vádlottak. Így buktak le: egy alkalommal a rendőrök megállították az első- és harmadrendű vádlott autóját, amelynek utánfutóján 50 tő kendert szállítottak. Elindult a nyomozás, amelynek során a rendőrök fel tudták göngyölíteni a szálakat, nagy részben A. Zoltánnak köszönhetően. A harmadrendű vádlott ugyanis – mint azt dr. Oroszi Márta tanácselnök hangsúlyozta – részletes, tényfeltáró, saját és vádlottársai bűnösségére is kiterjedő vallomást tett. Elmondta, hogyan kezdtek a kendertermesztésbe, kinek mi volt a szerepe és hol vannak még ültetvények. Még aznap házkutatást tartottak a zsaruk Zs. Gábor házánál, majd a harmadrendű vádlottnál is. Végül mindhárom férfi előzetes letartóztatásba került, de A. Zoltán másfél hónap után kimehetett a bv-intézetből, azóta ő “csak” lakhelyelhagyási tilalom alatt áll (míg tettestársai maradtak előzetesben).

Összesen közel 400 tő kender termesztését állapította meg a bíróság, az ebből szárítható marihuána jelentős mennyiségű kábítószernek minősül. F. Krisztián esetében a büntetőtanács igazoltnak látta azt a vádat is, hogy pentedron hatóanyagú tablettákkal kereskedett, keceli lakásán le is foglaltak ezekből hetven darabnyit.

Dr. Oroszi Márta kijelentette: A. Zoltán szavahihetőségét alátámasztja, hogy vallomása a büntetőeljárás minden szakaszában következetes, ellentmondásoktól mentes volt. A harmadrendű által elmondottak súlyát az is emelte, hogy olyan részleteket is elárult a rendőröknek az üggyel kapcsolatban, amelyekről a nyomozóknak nem is volt információjuk.
Az első- és másodrendű vádlott így hiába tagadott, illetve állította később, hogy csak saját fogyasztásra termesztették a kendert, a bíróság a harmadrendű vádlott vallomására alapozta az ítéletet.

Végül a próbárabocsátás alatt álló Zs. Gábor kábítószer-kereskedelem és könnyű testi sértés bűntette miatt halmazati büntetésül 11 év fegyházat, ezenkívül 750 ezer forint vagyonelkobzást kapott. F. Krisztián még rosszabbul járt: mivel korábbi büntetése miatt feltételesen volt szabadlábon a drogügylet alatt, kábítószerrel, valamint új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt, különös visszaesőként 14 év fegyházzal sújtották. Ehhez jön még a 900 ezer forint vagyonelkobzás és a kitétel, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. A. Zoltán társaira tett terhelő vallomása ellenére sem úszta meg könnyen: 9 év fegyházat és 180 ezer forint vagyonelkobzást szabott ki rá a törvényszék (ő és az elsőrendű a büntetés kétharmadának letöltése után szabadulhat).

Lakosné dr. András Ildikó ügyész Zs. Gábor és F. Krisztián esetében súlyosbításért fellebbezett, A. Zoltán büntetését tudomásul vette. Az ítéletek még nem jogerősek, az első- és harmadrendű vádlott három nap gondolkodási időt kért, a másodrendű részben felmentésért, részben enyhítésért fellebbezett.

Szöveg/kép: baon.hu, Hraskó István