Home 4 KECELI HÍREK 4 Razziáznak a rendőrők: Kösse be a biztonsági övét!

Razziáznak a rendőrők: Kösse be a biztonsági övét!


Március 11-e és 13-a között a [rad-hl]biztonsági öv, biztonsági gyermekülés, bukósisak[/rad-hl] használatát ellenőrzik az utakon. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) az egész Európai Uniót átfogó közlekedésbiztonsági ellenőrzéseket szervez, amelyhez Magyarország is minden alkalommal csatlakozik. 

Március 11-e és 13-a között  elsősorban a passzív biztonsági eszközök – biztonsági öv, biztonsági gyermekülés, bukósisak – használatát ellenőrzik az utakon. Magyarországon a biztonsági öv viselésének aránya nagyon alacsony – átlagosan 48% –, és főképpen ezért a balesetben meghalt és súlyosan sérültek száma nemzetközi összehasonlításban igen magas. Korábbi vizsgálatok bebizonyították, hogy 100%-os övhasználat esetén a sérülések foka 30-50%-kal mérséklődne, ezen belül a súlyos sérülések száma felére csökkenthető lenne, a könnyű sérülések  80%-a elkerülhetővé válna.

A biztonsági öv használatára vonatkozó szabályok megsértőire továbbra is bírságot szabnak ki. A bírság összege lakott területen belül 10 000 Ft, lakott területen kívül 15 000 Ft, autóúton, autópályán 20 000 Ft. Az elkövetett cselekményhez 3, illetve autóúton, vagy autópályán történt jogsértés esetén 5 közlekedési előéleti pontot is kiszabnak.

A közlekedésbiztonsági ellenőrzés keretén belül a passzív biztonsági eszközök használatán kívül kiemelt figyelmet fordítanak az ittas vezetés, a szabálytalan előzés, az elsőbbségi jog és a szabálytalan kanyarodás szabályait megszegők, valamint tilos jelzésen áthaladók felderítésére is.

A forgalom-ellenőrzés alatt a megállított járművezetőket minden esetben alkoholszondázzák is.

forrás: hvg.hu