Home 4 Legolvasottabb cikkek Kecel 4 Önkormányzathoz kerülhet a szemétszállítás

Önkormányzathoz kerülhet a szemétszállítás


jateauto_72dpiJúliustól csak az állam, az önkormányzati illetve többségi önkormányzati tulajdonú cég végezheti a szemétszállítással kapcsolatos szolgáltatásokat hazánkban. Régiónkban e miatt 16 településnek -köztük Kecelnek- kell lépéseket tennie, mivel az itteni szolgáltató magánkézben van.

Múlt év októberében fogadta el a parlament az új hulladéktörvényt, amely hatósági árassá teszi a szemétszállítás díját. A szabályozás azonban rendelkezik arról is, hogy a jövőben csak többségi állami, vagy önkormányzati tulajdonú cégek végezhetik ezt a közszolgáltatást. A döntés Kecelt a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás tagjaként érinti. Az itteni szolgáltató ugyanis magántulajdonban van, amely ebben a formában júliustól nem működhet tovább. Az érintett települések azt tervezik, hogy önkormányzati társulást létrehozva, a többségi tulajdonrész (51%) megvételére ajánlatot tesznek a szolgáltatónak.

Lakosságszám arányosan ez a becsült összeg legalább 70 millió forint lenne. Városunknak több mint 6 milliót kellene fizetnie. Az önkormányzat e héten elvi támogatást adott a kezdeményezéshez, és felhatalmazta a polgármestert a tárgyalások lefolytatására. Az ülésen azonban volt aki soknak találta az összeget, de az is elhangzott, hogy a kormány 2014-től teljes egészében állami kézbe veszi ezt a tevékenységet, vagyis az addig hátralévő időszakra felesleges ennyi pénzt költeni.