Home 4 KECELI HÍREK 4 Nincs keceli érintettje a halasi pszichiátriai ügynek

Nincs keceli érintettje a halasi pszichiátriai ügynek


Bár három keceli lakos is dolgozik abban a halasi pszichiátria otthonban, amelyben kegyetlen, perverz játékokat űztek a betegekkel az ápolók, egyikük neve sem merült fel az eljárás során. A múlt héten kihirdetett első fokú ítélet 5 év fegyházbüntetéssel sújtotta a legkegyetlenebb egészségügyi dolgozót.

A vádirat szerint az ügy három vádlottja a Bács-Kiskun Megyei Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek kiskunhalasi otthonában dolgozott ápolóként, ahol az I.r. vádlott 2009 nyara és 2010 januárja között hat alkalommal – részben a szubintenzív szobában, részben pedig a fürdőszobában – fajtalankodott egy, az otthonban ápolt kóros elmeállapotú sértettel, akit megkötözött és a szájába zsebkendőt tett. A vádirat a II.r. vádlottat azzal vádolja, hogy az egyik – szintén kóros elmeállapotú – gondozottat megütötte és megrugdosta, a III.r. vádlottat pedig azzal, hogy jogtalan haszonszerzés végett bántalmazással, illetve azzal fenyegetve arra kényszerített két másik – részben szintén kóros elmeállapotú – gondozottat, hogy neki élelmet vásároljanak, egy harmadikat pedig bántalmazott. A bíróság az I.r. és a II.r. vádlottak bűnösségét megállapította, míg a III.r. vádlottat felmentette a vád alól. Az I.r. vádlottat folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszak bűntettében, a II.r. vádlottat pedig testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért az I.r. vádlottat 5 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra, a II.r. vádlottat pedig 8 hónap – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet egyik vádlott esetében sem jogerős.

Képek forrása: delmagyar.hu, nol.hu

Az intézményben jelenleg is több keceli ápoló dolgozik, egyikük a brutális cselekmények helyszínén a 7-es osztályon. Az ügyekben egyikük sem érintett. Előzmények: Az ügyet éppen 3 évvel ezelőtt tárta a nyilvánosság elé két intézményi dolgozó.

-Nem magunkért, hanem a kiszolgáltatott betegekért tesszük – ezekkel a szavakkal kezdtek bele a látottak elmesélésébe az asszonyok, a helyi lapban majd később az országos televíziókban. A dolgozók az ügyészségen, később a bíróságon mondták el a 7-es, zárt osztályon általuk látott eseteket. Itt akkor 34 főt ápoltak. Többségük cselekvőképtelen volt és gondnokság alatt állt. Sok közülük ön és közveszélyesé volt nyilvánítva. Az egyik asszony 2010-ben azt állította, hogy egyes dolgozók az ápoltakat köcsögnek, gyökérnek nevezték. Elmondása szerint, a lakók sérüléseinek 80-90 százalékát az ápolók okozták rúgással, kulcscsomóval illetve baseballütővel. A nyilvánosságot vállaló ápoló szexuális „játékokról” is beszélt. De az elmebetegeknek egyéb válogatott megaláztatásokat is át kellett élniük. A másik asszony például szemtanúja volt annak, amikor kollégája meztelenre vetkőzött férfit, borosüveget elé tartva vezetett ki a fürdőbe, mindenki szeme láttára, végig a folyosón. Előfordult ezek mellett vizeletitatás, valamint egy fiatalember sorozatos megerőszakolása is, aki később öngyilkos lett. A horrorba illő történeteknek, csak egy része nyert bizonyítást első fokon. A védők enyhítésért, az ügyészség pedig súlyosbításért fellebbezett.