Home 4 KECELI HÍREK 4 Megnyugodhatnak a zártkertek tulajdonosai

Megnyugodhatnak a zártkertek tulajdonosai


Mint arról a Kecelinfo is beszámolt zsúfolt a kiskőrösi földhivatal, a földhasználati nyilvántartás bejelentése miatt. A kormány azonban – megoldva a sok félreértést okozó jogszabályt – a héten úgy döntött, hogy a zártkertek tulajdonosainak semmiféle bejelentési, kötelezettsége nincs.

Törvényi változások következtében január 1-től, az 1 hektár alatti ingatlanokra is kiterjedt a földhasználati bejelentés. Erre vonatkozóan határidő a törvényben nem volt rögzítve, de az ügyben sok félreérthető tájékoztatás jelent meg, ezért az érintettek nem nagyon tudták mit is kell tenniük. Volt, aki úgy értelmezte, hogy február 1-ig a zártkertet is be kell jelenteni. A problémák a Földhivatalokban csapódtak le, ahol hosszú sorok kígyóztak ügyintézési időben. A nem egyértelmű törvényi szabályozást a kormány e heti ülésén megtárgyalta, és támogatta a parlament mezőgazdasági bizottságának azon – a földtörvényt módosító – indítványát, amelynek alapján a zártkertek tulajdonosainak semmiféle bejelentési, regisztrációs kötelezettsége nem fog fennállni.

A döntés értelmében a földhasználati nyilvántartási eljárások felfüggesztésre kerülnek azokban az esetekben, amikor zártkertnek minősülő ingatlan tulajdonosának bejelentésével kapcsolatban indult földhasználati nyilvántartási eljárás. A zártkertnek minősülő ingatlanok tulajdonosainak további döntésig nem kell eljárást kezdeményezniük- tájékoztatott a Bács- Kiskun Megyei Kormányhivatal