Home 4 KECELI HÍREK 4 Libákat fojtanak le Kecelen

Libákat fojtanak le Kecelen


Rosszul indul az év a térség liba tenyésztői számára. Nagyrészt a Négy Mancs akcióinak köszönhetően, alig van megrendelés. Kecelen e miatt 5500 kisliba lefojtása kezdődött meg kedden, és ez még csak a kezdet.

A libának sem a mája, sem pedig a húsa nem kell a piacon. Főként ennek köszönhetően drasztikusan vissza estek a megrendelések országszerte. Kecel legnagyobb gazdaságában kedden 5500 kisliba lefojtása kezdődött meg. Az eljárás azt jelenti, hogy a keltetést leállítják. Kikapcsolják az áramot a gépekből, így a tojásokban nem fejlődnek tovább a kislibák. Úgy tudjuk, hogy amennyiben nem változik a helyzet, két hetente lesz szükség ennyi tojás megsemmisítésére. Közben Európa több országában is fellépnek az érdekvédelmi szervezetek a Négy Mancs lejárató kampányai miatt, amelyek legfőbb okai a kialakult helyzetnek.

Az ide megmozdulás kezdeményezője hazánk, de már Franciaország, Bulgária, Spanyolország és Belgium is csatlakozott a tiltakozáshoz. A szervezet akciói kárt okoznak a fogyasztóknak, ezért véget kell vetni az oktalan állatvédelemnek – mondta a Magyar Hírlapnak Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke. Hozzátette: az Európai Hízott Máj Szövetség (Euro Foie Gras) már vizsgálja annak a lehetőségét, hogyan lehet együttesen fellépni a Négy Mancs ellen. „Remélem, még az idén megtörténnek az első határozott lépések az érintett országok részéről” – mondta Csorbai Attila.