Home 4 KECELI HÍREK 4 Keceli hírességek sorozat: Szendy Szilvi

Keceli hírességek sorozat: Szendy Szilvi


Szendy_SzilviKecelen született 1977. február 26-án, Szvetnyik Szilvia néven. Később megváltoztatta a nevét Szendire, amit művésznévként y-nal használ. Kecelen és Baján végezte zenei tanulmányait, majd érettségi után a Budapesti Operettszínház Zenés Színészképző Stúdiójába került. Mikolay László osztályában végzett. 

Hat éves kora óta imád rejtvényt fejteni, ez a szokása a mai napig megmaradt. Szereti a matekot is, érettségi után sem felejtette el, annyira, minden évben megoldotta a strandon a végzősök vizsgafeladatait, vagy azok alapján saját példákat talált ki. A zenében is mindig az emléleti részek érdekelték, mint például az összhangzattan példák kiszámítása.

Mostanában azonban már nem matekozik. „De egy izgalmas regény, amiben a főhős egy többismeretlenes egyenlet megoldásával bogozza ki a szálakat, bármikor jöhet…”

A matek mellett másik szenvedélye – ami felnőttént is megmaradt – az olvasás. Mindig csak olvas és olvas, imádja a könyveket. Egyszerre többe is belekezd, ha úgy tartja kedve, műfaji korlátokat sem ismer. Iskolásként az összes lányregényt olvasta, néha többször is. Ha teheti, a színházban is könyvet vesz a kezébe két jelenet között az öltözőben vagy a büfében. Persze, csak ha ideje van rá, mert például az Abigél alatt ez lehetetlen, de a Párizsi élet közben gyakran vissza tud vonulni.

Gyakran olvas recepteket is, merthogy imád főzni, és enni is. Igazi hedonista e téren. „Nyáron jöhetnek a csülkös grillpartik a barátokkal” – vallotta be, bár ez nem látszik az alakján, sőt. Néha segítséget kér az internetről, de végül az ott talált ételt sem a recept szerint készíti el. Mindig kísérletezik, szereti kevergetni az ízeket.

Díjai:
Bársony Rózsi emlékgyűrű

Főbb színházi szerepek:
MARIETTA – Kálmán Imre: A Bajadér, 2009, Budapesti Operettszínház (r.: Kerényi Miklós Gábor)
JANKA – Kocsák Tibor – Somogyi Szilárd – Miklós Tibor: Abigél, 2008, Budapesti Operettszínház (r.: Somogyi Szilárd)
LIZA – Kálmán Imre: Marica grófnő, 2001, Budapesti Operettszínház (r.: Kerényi Miklós Gábor)
CLAUDINE – Cole Porter: Kánkán, 2002, Budapesti Operettszínház (r.: Böhm György)
STÁZI – Kálmán Imre: A Csárdáskirálynő, 2002, Budapesti Operettszínház (r.: Kerényi Miklós Gábor)
MI – Lehár Ferenc: A mosoly országa, 2003, Budapesti Operettszínház (r.: Halasi Imre)
JULIETTE – Lehár Ferenc: Luxemburg grófja, 2003, Budapesti Operettszínház (r.: Iglódi István)
CLARISSE MŰVÉSZNŐ – Huszka Jenő: Lili bárónő, 2005, Budapesti Operettszínház (r.: Béres Attila)
JANKA – Jávori Ferenc Fegya: Menyasszonytánc, 2006, Budapesti Operettszínház (r.: Béres Attila)
RICA-MACA – Zerkovitz Béla: Csókos asszony, 2006, Budapesti Operettszínház (r.: Böhm György)
METELLA – Ludovic Halévy: Párizsi élet, 2007, Budapesti Operettszínház (r.: Béres Attila)
OLGA – Lehár Ferenc: A víg özvegy, 2007, Budapesti Operettszínház (r.: Béres Attila)
KIS MARI – Kocsák Tibor – Somogyi Szilárd – Miklós Tibor: Abigél, 2008, Budapesti Operettszínház (r.: Somogyi Szilárd)
MARIETTA – Kálmán Imre: A Bajadér, 2009, Budapesti Operettszínház (r.: Kerényi Miklós Gábor)

(forrás: http://starity.hu/)

WIKIPEDIA

sz-sz

Szvetnyik Szilviaként anyakönyvezték, melyet Kerény Miklós Gábor, Kero javaslatára változtatott Szendi-re színészi pályafutása kezdetén. Gyerekkorától szorosan kötődik a zenéhez, a keceli Arany János Általános Iskola ének-zene tagozatos osztályába járt. Tagja volt az iskola kórusának. Ezt követően a bajai Türr István Közgazdasági és Postaforgalmi Szakközépiskolában folytatta tanulmányait. Második osztálytól délutánjait a zeneiskolában töltötte, ahol megismerkedett a szívének oly kedves zeneelmélettel, valamint magánének és zongoraórákon is részt vett.

Érettségi után a Budapesti Operettszínház Zenés Színészképző Stúdiójába felvételizett, ahová Szinetár Miklós javaslatára felvételt is nyert. Már ekkor Oszvald Marika utódját látták benne. A stúdió elvégzése után azonnal szerződtette a teátrum. Elsőként a Dobostorta Lidikéjét játszhatta el, ezt követően az operett irodalom, majd minden szubrett szerepe megtalálta/megtalálja, melyeket német nyelven is játszik. Például a Csárdáskirálynőben Stázit ő alakítja a leghosszabb ideje, az évek során rengeteg Bónit „elfogyasztott”. Partnerei voltak Szolnoki Tibor, Faragó András, Arany Tamás, Marko Kathol (német), Kiss Zoltán, Bozsó József, Szabó Dávid, Peller Károly és Kerényi Miklós Máté.

2003-ban elsőként átvehette a legjobb szubrettnek járó Bársony Rózsi Emlékgyűrűt. Több hónapon keresztül turnézott külföldön például a Csárdáskirálynővel, Marica grófnővel és több nemzetközi Operett gálán is színpadra lépett. Az ország legtöbb színházában, szabadtéri színpadán fellépett már, valamint rendszeres résztvevője a müncheni és nürnbergi karácsonyi operett gáláknak. A Budapesti Operettszínház vezető szubrettjeként a színház által kiadott operett előadások DVD-in és CD-in szerepel. Sőt kollégájával, és állandó partnerével, Peller Károllyal pályájuk kezdetén megjelentettek egy operett slágereket tartalmazó kazettát Kicsike vigyázzon címmel. Számos televíziós műsorban és gálában szerepelt, rendszeres vendége Mága Zoltán újévi nagykoncertjének.

Operett szerepek mellett 2008-ban az Abigél musicalben kapott lehetőséget, hogy bizonyítsa tehetségét ebben a műfajban is. Kis Mari megformálása új kihívásokat jelentett, más karakter, más énektechnika és musical fiatalabb közönségének meghódítása. Musicalek világában történő kirándulása ezzel nem ért véget, Riaként bemutatkozhatott a Szép nyári nap című Neoton slágerekkel fűszerezett előadásban is. 2010-ben megtörtént első találkozása Brechttel, a Koldusoperában Lucyként a Polly Peachummal (Szinetár Dórával) közös boksz meccsük osztatlan sikert aratott minden előadáson. Nem is váratott sokáig magára a következő Brecht darab, ugyanis 2011. december 2-án A kaukázusi krétakör Gruséjaként drámai szerepkörben bizonyította, hogy a prózai színpadokon is megállja a helyét. 2012 nyarától ezt a vonalat tovább folytatva a Spirit Színház Molière A mizantróp című darabjában szerepel, melyet Quimby dalok feldolgozásával adnak elő. Jelenleg a Budapesti Operettszínház állandó művésze, valamint vendégként szerepel a Spirit Színházban. Emellett anyaszínházában egyes darabok játékmestereként is segédkezik.

(forrás: wikipedia.org)

Youtube: http://www.youtube.com/user/szendyszilvifanclub

Facebook: http://www.facebook.com/szendyszilvi

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Q5reriP5TDE]