Home 4 Keceli hírességek - Kecel 4 Keceli hírességek sorozat: Lehoczki Károly

Keceli hírességek sorozat: Lehoczki Károly


lehoA jellegzetes rajzstílusú, fanyar humorú művész pályatársaihoz hasonlóan a Ludas Matyinál kezdte a karrierjét, de nem a nagy múltú vicclap rendszerváltás utáni jogutódjában, az Új Ludasban, hanem a Hírlapkiadónál Dluhopolszky László és Szuhay Balázs által szerkesztett, MDF-párti Ludas Matyiban. 1996–1999 között a Spán Gábor vezette Ludas Matyi művészeti szerkesztője és rajzolója volt a lap megszűnéséig.

A Lehoczki-rajzok rendszeresen felbukkantak az elmúlt 20 évben a Blikk, Hócipő, a Népszabadság, a Népszava és a Kretén mellett a Magyar Nemzet hasábjain is. Sőt, hócipős munkássága ellenére 1996-ban Lehoczki egy díjat is kapott a jobboldali napilaptól egy pályázaton elért 2. helyezésért.

kistehen

„Ha valami disznóság volt akár a baloldalon, akár a jobb oldalon, megrajzolta. Sosem volt párttag, nem húzott egyik irányba sem – emlékezett vissza régi barátjára és kollégájára a Ludas Matyiba szintén rajzoló Gyöngy Kálmán, aki jelenleg a vicclap online verzióját szerkeszti. – Nagyon le vagyok sújtva. Három hete beszéltünk, és még akkor sem mondta, hogy beteg. 13 évvel fiatalabb volt nálam.” Gyöngy szerint Lehoczki Károly volt itthon az egyik legjobb karikaturista. „Autodidakta módon, 34 éves korában kezdett el rajzolni, de villámgyorsan beilleszkedett a Ludas Matyi-csapatba. Így azonnal leigazolták a Hócipőhöz, ahol évekig ő határozta meg rajzilag az újság karakterét.”

A keceli születésű Lehoczki Károlyt a gyakran összekeverik egy másik kedvelt magyar karikaturistával, a 2007-ben elhunyt Lehoczki Istvánnal, aki a Leho művésznevet használta a Ludas Matyiban és a többi vicclapban. Göngy Kálmán így emlékezett vissza a névazonosságra: “Lehoczky István ismertebb karikaturista volt, fel is hívta egyszer Károlyt, hogy változtasson nevet, mert nem lehet két Lehoczki.”

Lehoczki Károly a rajzolás mellett olyan kultzenekarokban dobolt, mint a Kontroll Csoport, a Balkán Tourist, az Új Nem, a Kistehén Tánczenekar és az Ur Knall.

(forrás: index.hu)

A CZKI művésznéven publikáló zenész és karikaturista született Kecelen, 1957. január 20.-án.
A Kontroll Csoport, Balkán Tourist, Új Nem, később a Kistehén Tánczenekar egykori dobosa. A Hócipő, a Népszabadság, a Népszava, Magyar Nemzet, Blikk, Mai Nap, Budaörsi Napló, Nők Lapja hasábjain publikált rendszeresen. 1996–1999 között az Új Ludas Matyi élclap művészeti szerkesztője és mindeközben az Ur Knall zenekar egyik oszlopa volt.

Érdekesség: Jellegzetesen viselt bajszával akaratlanul is erős hatással volt a későbbi nemzedékekre. Alighanem ő ihlette a mai tizenévesek körében rendkívül népszerű, hosszú, szőkített, egyenesre fésült, ún. jobbágybajusz viseletet.

2012. november 19-én, hétfő hajnalban elhunyt.

Fontosabb díjai:

  • 1993 International Cartoon Festival (Belgium); Szakmai díj, *1993 Brenner-díj (az első),
  • 1994 International Message Cartoon Fest (Japán): szponzorok díja (8 kollégával közös díj)
  • 1995 Eurokartonale (Belgium): 1. díj
  • 1996 a Magyar Nemzet és a Külügyminisztérium közös karikatúra pályázata: 2. díj
  • 1997 Magyar Karikatúra Művészeti Fesztivál: „Feketebárány” díj
  • MÚOSZ-díj
  • 1999 Magyar Karikatúra Művészeti Fesztivál: különdíj, *2000 „Vissza Európába” (Eger): 1. díj
  • „Kaland a Gangon” (Cerberus): 1. díj
  • „Érzed?” (Coca-Cola): nívódíj
  • 2003 „Az Unió meg a nők” pályázat: különdíj.

(forrás: wikipedia.org)

Galéria