Home 4 Keceli hírességek - Kecel 4 Keceli hírességek: Prof. Dr. Szabó János

Keceli hírességek: Prof. Dr. Szabó János


szabo1A Dr. Szabó János által irányított Medison Szülészeti Nőgyógyászati és Magzati Egészség Központ egy új típusú szülészet-genetikai ellátás fejlesztésén dolgozik évtizedek óta. Az új módszerrel az esetek nagy részében a várandósság 12. hetéig, de legkésőbb a 20. hétre egy komplett genetikai és terhesgondozási véleményt, illetve programot ad a leendő szülőknek, amellyel időben felfedhetik, illetve elkerülhetik a lehetséges szövődményeket. A genetikai vélemény a magzati szerkezeti és kromoszóma rendellenességekre vonatkozik.

Az anyák egészsége szempontjából pedig a terhességi szövődmények elkerülését biztosító terápiás stratégiákat dolgoz ki. Olyan ellátást kapnak, amelynek segítségével nem csak a magzatuk, hanem a saját, sőt a családjuk egészsége is fenntartható. A Medison módszerének egyik középpontjában az étrend átalakítása áll. E módszerrel már több száz olyan asszonynak született egészséges gyermeke, akiket a fenti betegségek igen súlyos formája miatt eltanácsoltak a gyermekvállalástól.

– Milyen emlékeket őriz Kecelről?

szabo2

Prof. Dr. Szabó János

Elsősorban gyermekkori élményeim vannak, hiszen 14 éves koromtól, a fizikai munkával eltöltött nyári szüneteken kívül, nem Kecelen élek. Emlékszem a felső csábori tanyára, ahol születtem, emlékszem a Csonthalomra, a vasárnap déli, nagy mise utánihangos hirdetőre, az elemi iskolára, Szabó Gergely tanító bácsira, Várnai Ferenc tanár úr osztályfőnökömre, Kiss Irén tanárnőre. Szívesen gondolok az itt névvel nem említett minden tanáromra, még a verekedősnek tituláltakra is, hiszen mire én az osztályukba kerületem már nem bántották a diákokat. Szívesen, jó érzéssel emlékszem osztálytársaimra és arra a kihívásra, hogy tanyasi létemre helyt kellett állnom Kecel, akkor még nagyfalu diák-közösségében. Szép emlékeim jönnek elő, amikor az iskolából a szőlő és gyümölcs kertek között haza vezető út ’paradicsomi” szépségére gondolok.

– Mennyire határozta meg pályáját, a városban illetve környékén eltöltött időszak?

– A tanyai lét, a nyári szünetben a mindennapi kemény fizikai munka, a négy kilométeres mindnapos gyaloglás az iskolába és vissza kemény kitartásra ösztönöztek. Tanáraim szeretete a tanyasi Szabó János iránt szintén mély hatással volt rám. Dolgos, szorgalmas szüleimtől a becsületes életet és munkavégzést tanultam.

– Mit tekint szakmai pályafutása legnagyobb eredményének?

– Szakmai pályafutásom legnagyobb eredményei, hogy hazánkban és nemzetközileg is az elsők között fejlesztettem ki és alkalmaztam a klinikai gyakorlatban a korai magzati genetikai diagnosztikát lepény-kezdeménymintából, valamint, hogy a világon elsőként írtam le a magzati kromoszóma rendellenességek igen korai felismerését lehetővé tevő tarkóredő vastagság mérés jelentőségét, ami világszerte óriási és gyors fejlődést jelentett a magzati diagnosztikában. Büszke vagyok arra is, hogy szülész pályafutásom során falunyi, több mint 5000 újszülött világrajövetelénél segédkezhettem.

– Nők ezrei keresik meg évente, vagy azért mert szeretnének áldott állapotba kerülni, vagy azért mert aggodnak megfogant gyermekük egészségéért. Valóban ekkora szükség van ma szakember segítségére?

Prof. Dr. Szabó János (egyetemi tanár – SZTE ÁOK Orvosi Genetikai Intézet)

Az elmúlt évtizedekben fokozatosan nőtt a meddő házaspárok száma, köszönhetően a drámaian megváltozott természetes (ellenes) környezetünknek. Figyelemre méltó tény az is, hogy megváltozott a terhes lakosság korösszetétele. Régen a 35 év felettieket már „leírták”, sőt vannak, akik még ma is lebeszélik őket a gyermekvállalásról. Életem egyik fő célja volt egy olyan biztonságos terhes gondozási módszer kifejlesztése, amelynek védelmében a nők életkoruktól függetlenül, 18-50 éves kor között bármikor vállalhatnak gyermeket. Szerencsére a cél valóra is vált, a 35 éves korhatárral ma már nem lehet „riogatni”. Napjainkban sajnos csak 1-2 gyermek születik, holott minden szempontból a 3-5 gyerekes modell az üdvözlendő. Ez nem pénz, hanem szemlélet és szeretet kérdése. A többgyermekes család lelkiekben gazdag kis-közösség, kialakul a hovatartozás, az egymás segítése, támogatása érzés és viselkedés. Nincs jobb és értékállóbb befektetés, mint a gyermekvállalás.

-Ebben tud hatékonyan segíteni a genetika?

-Az egészséges magzathoz való jog elve alapján mindenki szeretne a biztosra menni. Ezért van szükség a magzati orvostudományban és a genetikában specializálódott orvos segítségére. Életem jó részét a magzati genetika, a magzati orvoslás tanulmányozásának és fejlesztésének szenteltem. Ebben a vonatkozásban ismerem szinte a témában dolgozó összes külföldi szakembert, akikkel jó barátságban és tudományos együttműködésben vagyok. Felemelő érzés volt, amikor a Magyar Tudományos Akadémián a magzati orvostan témában megvédtem akadémiai doktori disszertációmat, és amikor a köztársasági elnöktől átvettem a professzori kinevezésem. Az életem egyik jutalmának érzem, hogy a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Genetikai és Genomikai Intézetének az igazgatója vagyok.

Az interjú a Keceli Hírek februári számában jelent meg

Magzati genetikai diagnosztika

Az előadás a Szabadegyetem, Szeged előadássorozat keretein belül hangzott el.