Home 4 Keceli hírességek - Kecel 4 Keceli hírességek sorozat: Bodor Géza

Keceli hírességek sorozat: Bodor Géza


bodor-gezaBodor Géza – aki Jóban Rosszban teleregényben Budai Krisztián szerepét játssza – Kecelen nőtt fel, és itt végezte el általános iskolai tanulmányait. A sorozat nem tölti ki teljes idejét, mellette színházban is játszik.

A KECELI HÍREK CIKKE (2011 októberi szám)

Lapunk korábbi számaiban már mutattunk be Önöknek filmiparban dolgozó fiatalembert, és a színház színpadán közönségét szórakoztató színésznőt is. Bodor Géza színművészt a tv-ből és színpadról egyaránt ismerhetik. Nem csak azt láthattuk tőle, hogy „Hogyan kell bánni a nőkkel?” de azt is, hogy „Hogyan kell bánni a férfiakkal?”.

Pesten született, két éves korában költöztek Kecelre, itt nõtt fel. Édesanyja fogorvos, édesapja etnográfus, a kiskunhalasi múzeumban dolgozott. Géza a mai napig ápolja itt élő barátaival a kapcsolatot. Általános iskolai tanulmányait Kecelen, majd gimnáziumi tanulmányait Pécsett folytatta kéttannyelvű iskolában. A színművészet felé kanyargós út vezetett. Erről, szakmájának szépségeiről, sikereiről mesélt nekem beszélgetésünk alkalmával.

bodor_gezaMikor döntötted el, hogy színész leszel?
– Gimnázium után tulajdonképpen nem is aszerint választottam szakmát, hogy mi szeretnék lenni, hanem elsõsorban azt tartottam szem elõtt, hogy mi nem. Orvos nem szerettem volna lenni, mert az már sok volt a családban. Angol szakon sem szerettem volna tovább menni, mert a gimiből szinte mindenki az angol szak felé vette az irányt. Tudtam, hogy a történelem és a matek megy. Közgazdasági egyetemre jelentkeztem, de arról néhány pont híján lecsúsztam. Bár azt tudni kell, hogy akkor még nem az óvodába volt nehezebb bejutni, hanem az egyetemre. Így informatikai programozói végzettséget szereztem. Később a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen folytattam tanulmányaimat angol-történelem szakon. Az egyetem mellett voltam Angliában, megszereztem a legmagasabb szintű idegen nyelvi vizsgákat is.

Miként kerültél a színpad közelébe?
– Ez egy érdekes történet. Gyerekként is megtanultam, hogy az embernek több lábon kell állnia. Miután hazajöttem – az egyetem mellett -, belevetettem magam a munkába. Dolgoztam rádiónál, újságíróként, tanítottam nyelviskolában és éjszakánként fordítást vállaltam. Negyedéves voltam, amikor egy barátom felhívott, hogy szüksége lenne a segítségemre. Shakespeare: A két nemes rokon c. angol nyelvű művének előadására készülnek. Ő az egyik főszereplő, de a másik főszereplő visszamondta a szerepet. Gondolta, én jól beszélek angolul, könnyen tanulok szöveget, vállaljam el. Én nem akartam. Sokszor kértek. Végül egy alkalommal megkeresett- és ekkor már éreztem, hogy tényleg utoljára kérdez rá – azt mondta, gondoljam át, mert lassan vége lesz az egyetemi éveknek. Meggyőzött.

Milyen élményeket szereztél?
– A hetek alatt, míg próbáltunk, teljesen kicseréltek. Állandóan a karakterem megformálásán törtem a fejem. Úgy éreztem, ha a művet mégsem sikerül színpadra vinni, nekem akkor is nagyon sokat adott ez pár hét, és megérte. A Debreceni Nemzetközi Színjátszó Fesztiválon végül mégis színpadra álltunk, és sikerünk volt. Ezt követően az egyetemen nem mulasztottam el felvenni az „egy felvonásos abszolút dráma színpadra állítását” a szemináriumok közé. Végül az idő múlásával úgy alakult, hogy ezen a pályán maradtam. Fél évet ugyan kihagytam, de rájöttem, hogy nekem erre van szükségem. Hiányzott.

A családod támogatott?
– Inkább ellenálltak, próbáltak lebeszélni. Más területen tudtak volna elképzelni. Igaz, szinkrontolmácsként napjainkban is dolgozom, és a két tevékenység nagyon jó hatással van egymásra. Tolmácsoltam már többek között az EU elnökének és Charles hercegnek is. Egy színésznek abszolút előnyére válik, ha hasonló eseményeknek részese.

Miként indult be igazán a karriered?
– Bejelentkeztem ügynökségekre de sokáig nem történt semmi, nem hívtak. Sok helyen van az úgy, hogy kapcsolatoktól függ az ember sorsa. Aztán egyszer csak a sikertelenségek után jött egy OTP-s reklámfilm, amiben szerepet kaptam.

Megnehezíti a feladatot, hogy nem színpadon, hanem kamerák előtt kell játszanod?
– A kamera különösen érzékeny, felnagyít dolgokat, arcra kiült érzelmeket, olykor túlságosan is. Nyilván itt figyelni kell a rendezői instrukciókat is, hiszen ő lát kívülről.

Egyéb filmekben láthatunk -e?
– Tavaly decemberben mentem el a Jóban Rosszban film válogatására. Pl. ott sem volt senkim, nem számíthattam a kapcsolataimra. Idén mégis megkerestek. Megkaptam Budai Krisztián szerepét.

Mennyire áll hozzád közel a karaktere?
– Õ egy aljas, politikai pályára törő ember, aki gátlástalanul tapossa maga előtt az utat. Teljesen különbözünk. De egy színész nap, mint nap találkozik olyan jellemmel, akit később talán meg is kell formálnia. Az életből is merítünk, és a jó színésznek készülnie is kell a szerepeire.

Mit gondolsz, Kecelen lehet karriert építeni?
– Az attól függ, milyen területen szeretne valaki érvényesülni. Én színész vagyok, nyilván olyan helyen kell élnem, ahol színház van. A tolmács is nyilván oda megy, ahol szükség van a munkájára. De fordítóként az ember, főleg napjainkban, az internet világában bárhol élhet. Az a fontos, hogy amit csinál, azt szeresse, jól érezze magát benne.

Mi a tapasztalatod, vidéken mennyire van igény színházi előadásokra, kulturális rendezvényekre?
– Nagyobb az érdeklődés, mint a fővárosban. Az emberek hamarabb kimozdulnak otthonról, ha tudják, hogy ott, ahová mennek, minőséget kapnak. Nem számít, hogy musicalt, operát vagy drámát játszanak. A lényeg, hogy az előadók adják bele szívüket, lelküket. Egy színésznek alázattal és odaadóan kell dolgozni.

Forrás: Keceli Hírek, szező: Paplanos Ildikó

Színház:

Rozsfogócska bemutató: 2010. március 6. Junion Színház
Máguspárbaj bemutató: Jelen Teátrum – Junion Színház
Magyarország hősei 2009. bemutató: Millenáris
Metadolce bemutató: 2009. október 2. R.S.9. Színház
Privát vurstli bemutató: 2010. május 28. R.S.9. Színház
Kelemenke ködmönkéje bemutató: Jelen Teatrum R.S.9. Színház
Napos, hűvös idő / Sötétben bemutató: 2010. május 22. R.S.9. Színház
A funtineli boszorkány bemutató: 2008. október 11. Főnix Színház
A gőgös királykisasszony bemutató:2011
A Négyszögletű Kerek Erdő meséi
Az angyalok nem sírnak bemutató: 2006. október 24. Főnix Színház
Fogadás bemutató: 2010. október 29. Éless-Szín
Gyévocska menni Szingapúr bemutató: 2012. január 28. Minekezacirkusz Produkció
Hamlet bemutató: Gödöllői Fiatal Művészek Egyesülete és Argumentum Egyetemi Színpad
Hátamon a házam bemutató: 2008. május 16. Éless-Szín
Hogy kell bánni a férfiakkal? bemutató: 2006. április 25. Főnix Színház
Hogy kell bánni a nőkkel? bemutató: 2007. október 5. Főnix Színház
Karüsszel bemutató: 2011. március 28. Minekezacirkusz Produkció
Kelepce bemutató: 2011. május 20. R.S.9. Színház
Kszanaksz bemutató: 2008. november 14.
Kukabúvárok bemutató: 2008. május 16. Éless-Szín

TV:

Jóban, rosszban