Home 4 Legolvasottabb cikkek Kecel 4 Játszóterek ellenőrzése – Kecelnek szerencséje volt

Játszóterek ellenőrzése – Kecelnek szerencséje volt


jatszoterFelmérést készített a fogyasztóvédelmi hatóság a megyénkben található játszóterek számáról, illetve állapotáról. Kecel megúszta a bírságot, mivel tavaly – az utolsó pillanatban – leszerelte az elavult eszközöket és szabványos játszószereket is kihelyezett a közterekre.

Tavaly májusban változott a játszótéri eszközök üzemeltetésére vonatkozó jogszabály. A változások részeként az üzemeltetőknek egy adatlapot kellett kitölteni és tavaly augusztusig megküldeni a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségeinek. Ezek alapján a megyében 129 üzemeltető, 325 játszótér és közel 2300 játszótéri eszköz szerepel a fogyasztóvédelmi felügyelőség nyilvántartásában. Az ezzel párhuzamosan indult ellenőrzése több kaotikus állapotra is fényt derítettek. Előfordult, hogy az üzemeltetőként feltüntetett intézményről kiderült, nincs is köze a helyi játszótérhez, mivel az az önkormányzaté. Volt olyan adatlap is, amelyben a közterületeken található virágosládáktól a ping-pong asztalokon át mindenfélét „besoroltak” a játszótéri eszközök közé.

Az ellenőrzések tapasztalataiból kiderült az is, hogy egyre több az uniós követelményeknek megfelelő, modern játékokkal kombinált mászókákkal és egyensúlyfejlesztő eszközökkel felszerelt játszótér, amelynek fokozott baleset-veszélyességére nem mindenütt figyelnek oda. A hatóság által kiadott sajtóanyag nem említi városunkat, feltehetően azért, mert augusztus végéig – az uniós határidő utolsó napjaiban – az önkormányzat leszereltette a régi eszközöket és felépíttette Kecel első szabványos köztéri játszóterét. Hogy lesz-e több ilyen, arról nincs hír, mint ahogyan arról sem, hogy a terület be lesz-e kerítve, illetve be lesz-e kamerázva. Utóbbi előkészületei elindultak tavaly, de miután a jegyző távozott, a folyamat leállt. Az idei költségvetésben nem szerepel címkézett forrás ilyen célra.