Home 4 KECELI HÍREK 4 Ismét egy fontos határidő a vállalkozóknak!

Ismét egy fontos határidő a vállalkozóknak!


Még ezen a héten érdemes rendezni a kamarai díjakat, egyébként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tényleges végrehajtási eljárásban szedi be az összeg dupláját, azaz 10 ezer forintot.

Azoknak a gazdálkodó szervezeteknek, akik tavaly eleget tettek regisztrációs kötelezettségüknek – tehát már rendelkeznek regisztrációs számmal – az idén már nem kell adatot szolgáltatniuk, de a kamarai hozzájárulást meg kell fizetniük, tette hozzá. 2011-ben fogadta el az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, mely tartalmazza a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosítását is.  Újonnan alakuló vállalkozások a bejegyzésüket követő 5 napon belül kötelesek a székhelyük szerinti illetékes kereskedelmi és iparkamaránál kezdeményezni a nyilvántartásba vételüket és kamarai hozzájárulásukat megfizetni. A bejelentkezéshez szükséges adatlapot elektronikusan és papíron is be lehet nyújtani, cégszerű aláírással ellátva, és mellékelni kell a kötelező kamarai hozzájárulás befizetését igazoló bizonylatot is. 

NAV-300x225A kötelező regisztrációt a kamarák is ellenőrzik, az egyéni és társas vállalkozások közhiteles nyilvántartásaiból kiindulva hivatalból is intézkedhetnek – ezekhez a nyilvántartásokhoz hozzáférési jogot biztosít a 2011-es törvénymódosítás.  Amennyiben a területi gazdasági kamara azt állapítja meg, hogy a gazdálkodó szervezet nem szerepel a kamarai nyilvántartásban, felszólítja, hogy ennek a kötelezettségének öt munkanapon belül tegyen eleget. Ha a felszólítás eredménytelen, a területileg illetékes kamara hivatalból regisztrálja a vállalkozást, és az adóhatóság bevonásával intézkedik a kamarai díjak behajtásáról.

Forrás: piacesprofit.hu