Home 4 KECELI HÍREK 4 Húsvéti jó tanácsok!

Húsvéti jó tanácsok!


A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Húsvét közeledtével közleményben hívja fel a családok figyelmét, néhány megszívlelendő praktikus vásárlási tanácsra.

Annyit vásároljunk, ami biztosan elfogy!

A pazarlás egyik vesztese maga a vásárló, hiszen pénzt dob ki az ablakon. De ennél is többet veszít a környezet. Egyrészt a veszendőbe menő élelmiszer-alapanyagot, valamint az előállítás, szállítás során felhasznált nyersanyagot (pl. víz, üzemanyag). A számok megdöbbentőek, ha figyelembe vesszük, hogy egy kilogramm marhahús előállításához 10.000 liter vízre van szükség.

Talán kevesekben tudatosul, de a kidobott élelmiszer (nem megfelelő hulladékkezelés esetén) veszélyes gázokká (főleg metánná) bomolva a levegőbe kerül, és nagymértékben hozzájárul az üvegházhatás növeléséhez, illetve a vízszennyezéshez.

bevasarlasHogyan kerülhetjük el, hogy az élelmiszer a szemétbe kerüljön?

Ügyeljünk arra, hogy inkább minőségi, egészséges és fogyasztható mennyiségű ételt készítsünk elő, amely valóban jóízűen el is fogy. Már vásárláskor legyünk tudatosak! Készítsünk előre listát arról, hogy mit szükséges valóban megvennünk, és ne dőljünk be az akcióknak. Nézzük meg alaposan a termékek minőségét, minőség-megőrzési, fogyaszthatósági idejét, megfelelően szállítsuk haza és tároljuk otthonunkban. Az eltarthatósági idő lejáratához közelítő termékeket használjuk el előbb.

Milyen sonkát vásároljunk?

Eredetileg sertés combból sózással, füstöléssel, érleléssel készült. Az érlelés 3 hónaptól, akár 6 hónapig is tarthat, sőt, a pármai jellegű sonkákat több évig is érlelik. Ma már a sózás gyakran pác-sóval (nátrium-nitrit, E250, nátrium-nitrát, E251, konyhasó keveréke) történik, ezzel csökkenthető a húsmérgezés kockázata, de a sózás, érlelés időtartama nem rövidül. Az idő rövidítése a gyorspácolással lehetséges, a pác-sót vízben oldják, majd befecskendezik a pácolandó húsba, ezzel gyorsítva a só bejutását a termék belsejébe. Majd megfüstölik, és szinte máris mehet a boltok polcaira.

Jó, ha ott vásárolunk sonkát, ahol egyébként is vásárolunk húsféléket. Ha az önkiszolgáló bolt polcáról emeljük le a terméket, olvassuk el a címkéjét! Az összetevők listájából kiderül, hogy milyen húsból készült, gyorspácolással vagy hagyományosan. Ha túl sok összetevőt sorolnak fel, inkább ne vásároljuk meg a terméket.

Próbáljuk összenyomni, ha könnyedén összenyomható, valószínű, hogy sok páclé van a termékben, tehát vizet is vásárolunk, nem csak sonkát. A főtt, füstölt húst nem szabad megfőzni. Ellenőrizzük a minőség-megőrzési időt, mert a gyorspácolással készült termékek korlátozott ideig tarthatók el. Ha tehetjük, ne gyorspácolt sonkát vásároljunk!

 A Húsvét slágere főleg a gyerekek körében a csoki tojás, csoki nyúl

Inkább kisebb figurát vásároljunk, de olyat, ami valóban csokoládéból készült. A kereskedők gyakran hibáznak azzal, hogy a polcra „csoki” figurát írnak, de a címke elárulja, hogy miből készült a termék. Ha az van ráírva, hogy tejcsokoládé vagy étcsokoládé, akkor az valóban csokoládéból van. Ha tejbevonó vagy étbevonó szerepel, akkor az nem igazi csoki. Kerüljük a „túlcsomagolt” bonbonok, édességek vásárlását, hiszen a csomagolás csak a szeméthegyeket növeli. Mesterséges festékek helyett mi is színezhetjük a húsvéti tojásokat, például hagymahéj, vöröskáposzta, vagy cékla levével.

Legyünk Húsvétkor is tudatos vásárlók és környezettudatos fogyasztók!