Home 4 KECELI HÍREK 4 Hamarosan megszűnik a hagyományos antennás vétel Kecelen is

Hamarosan megszűnik a hagyományos antennás vétel Kecelen is


Egy múlt héten bejelentett döntés értelmében Kecel környékén július 31-én megszűnik a M1 és a TV2 (Kiskőrös/Csengőd adó), október 31-én pedig az RTL KLub (Csávolyi adó) analóg sugárzása . Ezzel együtt valószínűleg a térség két helyi televíziójának a Kalocsa TV-nek, illetve Halas TV-nek a hagyományos vétele is lehetetlen lesz.

Az Európai Uniós ajánlásoknak megfelelően e héten jelentette be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, hogy ez év végén megszűnik hazánkban a földi analóg országos tévéadók sugárzása. A lekapcsolás két ütemben történik. A térségben már július 31-én befejeződik az M1, illetve a TV2 sugárzása, október 31.el pedig az RTL Klub analóg vétele is. Ezek vétele a lekapcsolást követően – hagyományos antennával- csak digitálisan lesz elérhető, set- top boxal, illetve ilyen műsorok vételére alkalmas tévékészülékekkel. A lekapcsolás nem érinti azokat a háztartásokat, amelyek kábeltévén nézik a műsorokat. A digitális átállás kapcsán – a szociális rászorultság okán- Kecelen több száz család kap majd set-top box készüléket, illetve a műholdas közszolgálati adás vételére alkalmas műholdvevőt.

A Központi Statisztikai Hivatal megyénkben két hullámban, március 11-ei és április 15-ei indulással helyszíni adatfelvétel során pontosítja majd a rászorultsággal kapcsolatos adatokat, illetve azt, hogy az adott helyszínen mire van szükség a digitális műsorok vételéhez. A digitális átállás a Kecelen is fogható Kalocsa TV-t, valamint a Halas Televíziót is érinti, mivel a helyi műsorok sugárzása előbb-utóbb szintén megszűnik. Hogy mikor, azt egyelőre nem lehet tudni, de a helyi televíziósok 2017-ig haladékot kaptak erre. A logikus megoldás az idei év lenne, mivel feltehetően csak emiatt nagyon kevesen használják majd a jövőben az analóg vételhez szükséges antennát.