Home 4 Archiv Kecel 4 Fogyasztóvédelmi ellenőrzések Kecelen is!

Fogyasztóvédelmi ellenőrzések Kecelen is!


Hétfőtől a keceli kereskedők is számíthatnak fogyasztóvédelmi ellenőrzésekre. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és megyei kormányhivatal ugyanis elindította ünnepek előtti akcióját, amelynek célja a biztonságos karácsonyi vásárlások feltételeinek megteremtése.

Az NFH tájékoztatása szerint az idei év ellenőrzéseinek középpontjában a termékbiztonság, valamint a fogyasztók vagyoni érdekeinek védelme áll. Az akció célja az árfeltüntetés megfelelősége, a vásárlói megkárosítások kiszűrése, az akciós  ajánlatok valóságtartalmának ellenőrzése, a veszélyes termékek forgalomból történő kivonása különös figyelemmel a fényfüzérekre valamint a fogyasztói jogokkal kapcsolatos tájékoztatás ellenőrzése. Az ellenőrzések elsősorban a bevásárlóközpontokra koncentrálnak, de a felügyelők jelen lesznek a kistelepüléseken, a vásárokon és a piacokon is.

Az ellenőrzések során az alapvető cél a jogszabályoknak megfelelő kereskedelmi gyakorlat biztosítása, ennek érdekében a hatóság jelenlétével a jogszabályi rendelkezések ismeretének általánossá válásához is hozzá kíván járulni.  A vonatkozó törvényi szabályozásnak megfelelően a kis- és középvállalkozásoknál első esetben a hatóságok nem szabnak ki pénzbírságot, viszont ellenőrzik azt, hogy a hiányosságokat a kereskedők a megszabott határidőn belül kijavítják-e. Fogyasztóvédelmi bírsággal a fogyasztók széles körét érintő súlyos jogszabálysértés elkövetése esetén lehet számolni – írja a Kecelinfóhoz eljutatott tájékoztatójában a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.