Home 4 Legolvasottabb cikkek Kecel 4 Fehér lesz a karácsony?

Fehér lesz a karácsony?


Fogy az idő, két hét múlva megállíthatatlanul itt vannak az ünnepek, így egyre többször vetődik fel a kérdés: vajon milyen lesz az időjárás? Most 40%-ék az esélye annak, hogy fehér lesz a karácsony.

Fehér lesz az idei karácsony? Egyelőre nem zárhatjuk ki ennek a lehetőségét, hiszen még több mint egy hét van addig. Ennyi idő alatt a légkörben jelentős átalakulások mehetnek még végbe: a modellek 4-5 napon túlmenően erős eltéréseket mutatnak mind a csapadék, mind a hőmérséklet szempontjából, változékony időszak előtt állunk. A legfrissebb számítások szerint, most 40%-ék az esélye annak, hogy az ünnepek alatt havas lesz a táj térségünkben.

Egy kis statisztika – avagy fehér volt-e az elmúlt évek karácsonya?

A 2000 és 2010 közötti periódust vizsgálva országos viszonylatban a 2001-es és 2007-es évet lehetne mindenképp kiemelni, akkor az ország nagy részét ténylegesen hótakaró borította (igaz, 2001-ben a karácsonyt megelőző időszakból megmaradó hó fehérítette ki a tájat). Negatív viszonylatban az elmúlt 2 éven túl a 2006-os karácsonyt érdemes megemlíteni: ebben a 3 évben ugyanis enyhébb volt az idő, így szitálás, eső formájában hulló csapadék rontotta téliesre vágyó hangulatunkat. Az időszak vége felé tehát gyakoribbá váltak a csapadékosabb karácsonyok, míg az ezredfordulón szárazabbnak mutatkoztak az ünnepek.

forrás: www.idokep.hu