Home 4 KECELI HÍREK 4 Fagy fenyegeti a szőlőinket – Imrehegyen -8 fokot mértek

Fagy fenyegeti a szőlőinket – Imrehegyen -8 fokot mértek


Rettegve figyelik az időjárási előrejelzéseket a mezőgazdászok. Tavaly tízmilliárdos kár érte az alföldi szőlészeket és a gyümölcstermesztőket a februári és a húsvéti fagyok miatt. A BAON.HU cikke.

A csütörtökön visszatérő tél következtében vasárnap hajnalra -10 fokot is mutathat a hőmérő higanyszála. Ilyen hidegben akár teljes ültetvények is elfagyhatnak. Szőke Sándor kiskunhalasi borász, a Duna Borrégió Szőlészeti és Borászati Egyesületének az elnöke elmondta, hogy Halason hajnal 3-kor -5,3 fokot regisztrált a meteorológiai állomás mérője. Imrehegy környékén azonban -8 fokot is mértek, de Soltvadkerten is -5 fok alá zuhant a hőmérséklet.

A tapasztalat szerint a hóhatár feletti 1,5 méteren belül mérik általában a leghidegebbet, mely veszélyes a szőlőkre. Érzése szerint a korai fajtáknál lehetnek gondok, azaz a Csabagyöngye és az Irsai Olivér ültetvényekben tarolhat a fagy.

Domján Gergely agrárkamarai elnök azt mondja, több évtizedes mezőgazdászi pályafutása során sem találkozott ilyen szélsőséges időjárással. Fagy vagy hó ugyan előfordult tavasz elején, de nem olyan felmelegedés után, mint amit a hét elején tapasztaltunk. Emberre, állatra és növényre egyformán káros ez a több, mint 20 fokos hőingadozás. Az elnök azt mondja, hogy amennyiben tartósan -10 fok alá esik a hőmérséklet, akkor elfagyhat a gyümölcs és a szőlő nagy része. Ha az előre jelzett -10 fokos fagy csak rövid ideig tart, akkor talán kisebb károkkal átvészelhető a mostani ítéletidő.

forrás: baon.hu