Home 4 Legolvasottabb cikkek Kecel 4 Bagó Zoltán a Kreatív Európáról

Bagó Zoltán a Kreatív Európáról


Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága közelmúltban megszavazta a Kreatív Európa elnevezésű új keretprogramról szóló parlamenti jelentést, mely a jelenleg érvényben lévő kulturális és audiovizuális programok 2014 és 2020 közötti folytatására tesz javaslatot. Bagó Zoltán fideszes európai parlamenti képviselő szerint a program az Európa 2020 stratégiához és néhány kiemelt kezdeményezésének megvalósításához járul hozzá, hiszen a kulturális és kreatív ágazatokba való befektetés hozzájárul az intelligens, inkluzív és fenntartható fejlődés elősegítéséhez.

A Kreatív Európa programról szóló európai parlamenti jelentést a képviselők december végén fogadták el. Bagó Zoltán a szavazást követően kijelentette: “Örülök, hogy az új keretprogram általános célkitűzései között a kulturális és nyelvi sokszínűség hangsúlyosan megjelenik. Ebben a témában magam is több módosító javaslatot nyújtottam be, hiszen ez a program egyik magyar szempontból támogatandó célkitűzése.

Véleményem szerint a Kreatív Európa a kirekesztett társadalmi csoportok bevonását segíti elő a kultúra eszközeivel, a kultúrának a társadalmi kohézió erősítésében játszott szerepét mozdítja elő”. “A program további újdonsága, hogy egy új, különálló forrás jelent meg a kulturális-kreatív programágra, ami a program teljes összegére nézve 15 százalékot jelent. – A következő többéves pénzügyi keretben jelenleg a Kreatív Európára javasolt költségvetés 1,8 milliárd euró. – Így az új kulturális-kreatív területen is számítok a magyar pályázók részvételére 2014 után”- mondta Bagó Zoltán néppárti politikus. A Kreatív Európa programról az Európai Parlament plenáris ülése várhatóan 2013 márciusában fog szavazni.