Home 4 KECELI HÍREK 4 Bagó Zoltán a bunda ellen

Bagó Zoltán a bunda ellen


Az Európai Parlament március 14-én tartott ülésén hazánk három képviselője, köztük Bagó Zoltán is felemelte szavát a nemzetközi bundabotrány ügyében.

A plenáris ülés a sportmérkőzések eredményeinek tiltott befolyásolása és korrupció elleni fellépés kapcsán fogadott el állásfoglalást. A dokumentumban a Parlament a nemzetközi bundabotrányok ellen sürget határozott fellépést. Mivel a bundaügyek mögött általában kiterjedt nemzetközi hálózattal rendelkező bűnszervezetek állnak, azok felszámolása érdekében a tagállamoknak szoros együttműködésére van szüksége a rendészeti szervekkel, sportügynökségekkel és fogadóirodákkal. A mérkőzések eredményeinek befolyásolása komoly gond az uniós tagállamokban nemcsak annak gyakorisága és a sport integritásának veszélyeztetése miatt, hanem ezen tevékenységek szervezett bűnözéssel való kapcsolata miatt is.

Az ezek ellen küzdő ún. VETO hadműveletet vezető öt tagállam nemzetközi nyomozócsoportja februárban bebizonyította, hogy Európában is kiterjedt a labdarúgáshoz kapcsolódó szervezett bűnözés. Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő szerint az Unió azért kell, hogy felhívja a figyelmet a mérkőzések tiltott befolyásolására, mert a sportban a jó kormányzás hiánya, illetve a pénzügyi finanszírozás és a kockázatelemzési tervek átláthatatlansága teret engedtek a csalásnak. Mindemellett a szervezett bűnözés a bundázást használta fel egyéb illegális tevékenységeinek támogatására, mint például a pénzmosás és drogcsempészet.

“Magam is sportbarát vagyok, így nagyon sajnálom, hogy a sport legnépszerűbb ágában, a labdarúgásban derült fény Európa-szintű csalásra, mely több millió szurkolónak okozott csalódást.” 

Háttér: Európa történetében a legnagyobb bundabotránnyal kapcsolatos nyomozás februárban zárult le, mely során 425 játékost, játékvezetőt és egyéb tisztségviselőt vesztegettek meg a futball világában. Közülük Magyarországon 50 főt gyanúsítottak meg 33 labdarúgó mérkőzés eredményének manipulálása és az ezzel kapcsolatos fogadási csalás ügyében. A gyanú szerint egy nemzetközi bűnszervezet az Európai Unió országaiban mintegy 380, Európán kívül pedig további 300 futballmérkőzést bundázott meg.