Home 4 ÁRVÍZ 4 Árvízi hírek megyénkből (hasznos információk közlekedőknek)

Árvízi hírek megyénkből (hasznos információk közlekedőknek)


A megye teljes területén az érintett Duna-szakaszokon rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendelt el az illetékes vízügyi hatóság.  A bajai kivételével az összes mértékadó megyei vízmércén elérte vagy meghaladta a Duna a korábbi legnagyobb mért vízszintjét. Június 10-én 12.00 órától Bács-Kiskun megye kunszentmiklósi, kalocsai és bajai járásaira veszélyhelyzetet rendelt el a kormány.

Solt, Harta és Dunapataj településeken a „nyári gáton” folyamatos az árvízi jelenségek elleni védekezés. Bordás megtámasztások, ellennyomó medencék épülnek. A rendőrség a gátakra vezető úton fokozott közúti ellenőrzést tart, illetve feltartóztatják az illetéktelen személyeket.

A védekezésben résztvevők száma a reggeli óráktól folyamatosan bővülni fog az érkező  hivatásos állományban lévőkkel, önkormányzati, önkéntes tűzoltókkal.

Baja Város Polgármestere június 10-én 6 órától az árvízvédelmi munkák zavartalan végzése érdekében megtiltotta a gyalogos és a kerékpáros közlekedést a Borbíró sétányon, a Türr István emlékmű és szabadidő park területén, a fővédvonali töltésen a Halászparttól a Galagonyásig. A Petőfi-szigeten kiépített védvonalat folyamatosan figyelik, a szivárgások ellen védekeznek. Az elöntött üdülőterületek (Dunafürdő, Nagy Pandúr-sziget, Méhészfok) zárása, valamint a terület őrzés-védelme (szárazföld, vízi) folyamatos.

A négy helyszínen a védekezési munkálatokban az éjszaka folyamán összesen 226 fő vett részt.

Kitelepítettek létszáma: 141 fő. Baja üdülő területeiről (Baja-Dunafürdő, Nagy Pandúr-sziget) összesen 99 főt, Érsekcsanád nyaralók területéről 2 főt, Kalocsa-Meszes 4 főt és Foktő területéről 2 főt, Solt területéről 15 főt, Harta területéről 19 főt telepítettek ki.

A Duna teljes szakaszán – a mellékágakat is beleértve – hajózási tilalom és légtér igénybevételi korlátozás van érvényben.

Teljes útzár van elrendelve az 55. számú főúton Baja – Duna Híd – Pörböly útvonalon, 5107. sz. út Nagybaracska-Mohács összekötő szakaszán, Dusnokon az 51355 jelű bekötőút, és Dunafalván az 51145 jelű bekötő úton. Szalkszentmártonnál, Tassnál, Géderlakon valamint Soltnál a révhez vezető bekötőutakon, Hartán a hajóállomáshoz vezető úton, Uszód hajóállomáshoz vezető úton. Baján Dunafürdő területén 12 db utcát, Nagy Pandúr-szigeten 13 db utcát, Baja, Petőfi sziget +híd körzetében 5 db utcát zártak le.

A Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság a gemenci vadállomány védelme érdekében a bajai Türr István hídon átvezető közúti forgalmat június 09-én 20.00 órától – további intézkedésig – megtiltotta. Megyénk területén lezárt, vasútvonalak, határátkelő helyek nincsenek.