Home 4 Közlemények Kecel 4 Adózók Figyelem!

Adózók Figyelem!


A Parlament által 2012. december 17-én elfogadott módosítása értelmében a kisvállalati adó bejelentkezési határideje január 15-re módosult. December 31-én három kiemelt jelentőségű adózási határidő jár le, amelyek a vállalkozások teljes jövő évi adókötelezettségét befolyásolhatják- derül ki a NAV közleményéből.

Az év utolsó napjáig választható a kisadózók tételes adója (kata), ha január elsejétől ezen adózási mód szerint kíván adózni a kisadózó, illetve az alanyi mentesség vagy a pénzforgalmi szemlélet az „áfában”. December 31-én a postahivatalok zárása után már csak az Ügyfélkapun keresztül lehet elküldeni az erre vonatkozó nyilatkozatot.

Aki még idén választja a katát, a teljes 2013-as évben így adózhat majd. Aki viszont jövőre választja a katát, számolnia kell azzal, hogy a bejelentkezés hónapjának utolsó napjáig egy külön – azt az időszakot felölelő, az eredeti adózási módjának megfelelő – bevallást is el kell készítenie.

Az alanyi adómentes vállalkozásnak – fő szabály szerint – nem kell áfát felszámítania és fizetnie. Sőt még áfa-bevallást sem kell benyújtania. A katát választóknak érdemes megfontolni az alanyi mentességet is, hiszen így minimálisra csökken az adminisztráció: mindössze egyetlen nyilatkozatot vagy bevallást kell majd benyújtani 2014. február 25-én. (Az alanyi mentesség 2013-ra akkor választható, ha a vállalkozás bevétele sem 2012-ben ténylegesen, sem 2013-ban „ésszerűen várhatóan, illetve ténylegesen” nem haladja meg a 6 millió forintot.)

A kisvállalkozásoknak is az év utolsó napján kell eldönteniük, hogy pénzforgalmi elszámolás alapján fizetik-e meg majd a teljes 2013-as évben az áfát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, a kisvállalkozásnak csak akkor keletkezik áfafizetési kötelezettsége, amikor üzleti partnere az ellenértéket neki kifizette. Januártól az alanyi mentességet, illetve a pénzforgalmi elszámolást legközelebb már csak a 2014-es adóévre választhatják a már működő vállalkozások.

A fentiekben ismertetett adózási módokról, illetőleg a választás feltételeiről részletes tájékoztatások találhatók az adóhatóság honlapján (www.nav.gov.hu) az ADÓ menüpont alatt.

Nemzeti Adó-és Vámhivatal

További információ: Linczmayer Szilvia
adószakmai szóvivő
30/422-3011