Home 4 KECELI HÍREK 4 A nem kötelező feladatokra kevesebb jut – a BAON.HU cikke

A nem kötelező feladatokra kevesebb jut – a BAON.HU cikke


Kecel devizaadósságának a hetven százalékát vállalta át a kormány. Így a város közel másfélmilliárdos adóssága a harmadára csökkent. Múlt héten írta alá [rad-hl]Haszilló Ferenc polgármester[/rad-hl] azt a szerződést Kecskeméten, amely a város devizában felvett adósságát 70 százalékkal csökkenti. Így az állam a ma már közel másfél milliárd forintos hitelből több mint egymilliárdot vállalt át.

Az önkormányzat még a válság előtt vett fel egymilliárd forintot svájci frank alapú kölcsönt. Akkor az alpesi valutát 160 forint körül jegyezték, most az árfolyam 240 forint körül alakul. A jelentős forintgyengülés következtében mintegy ötven százalékkal nőtt az önkormányzat adóssága. (Nagyon sok hazai település hasonlóan adósodott el, mint a keceliek.) Az önkormányzat a pénz jelentős részét beruházások önrészének fedezésére használta.

haszillo-ferencA polgármester eredetileg 50 százalékos átvállalásra számított, [rad-hl]Bányai Gábor[/rad-hl] megyei elnök 60 százalékot jelzett neki, végül 70 százalékra emelkedett a kormányzati segítség mértéke. A városi elöljáró elmondása szerint felmérték a helyi adóerő mértékét, s ez alapján került az – 5000 fő feletti települések kategóriájában – a legkedvezőbb helyzetbe Kecel. A várostól a jelenlegi értéken 1,117 milliárd forintot vállalt át a kormány. Az adósság fennmaradó részét 2027-ig kell visszatörleszteni a banknak, évi 30 millió forintjával.

Viszont az is igaz, hogy a keceli gépjárműadó 60 százalékát is elvitte az állam, ez pedig 48 millió forint, de a 40 százalék helyben maradt, ebből pedig finanszírozható a maradék hitel évenkénti törlesztőrészlete. Némi mozgásteret jelent a helyi iparűzési adó összege, mely 180 millió forint. A város termelői 9 milliárdos adóalapot vallottak be tavaly, ennek a két százalékát teszi ki az említett összeg. 

A keceli bölcsőde – akár az óvodák – tele van gyerekkel. Itt nem érzékelhető a demográfiai probléma.

Az állam nem csak az adósság egy részét vállalta át, de feladatköröket is átvett az önkormányzatoktól, csökkentve a korábbi támogatásokat. Az idén 126 millió forinttal kevesebb állami támogatást kapott a település, mint tavaly. Ezt a tekintélyes összeget növelte a 48 milliós gépjárműadó elvonás is. A költségvetési törvény szerint nem adósodhat el egy önkormányzat, így a hiányt hitellel nem finanszírozhatják. Azaz a nem kötelező feladatokra szánt összegeket le kellett faragniuk. Ezek közé tartozik például az orvosi ügyelet ellátása, ami 16 millióba kerül, de erről nem mond le az önkormányzat, azaz ugyanúgy működik tovább, ahogy eddig.  De más területekről, így például a sport-, a fizikoterápia üzemeltetése, vagy a helyi média-, a citerazenekar támogatása stb. költségeiből komoly összegeket kellett lefaragni – mondta [rad-hl]Haszilló Ferenc[/rad-hl] polgármester.

Az eredeti cikk itt olvasható: BAON.HU