Home 4 KECELI HÍREK 4 1 nap, 2 bűnszervezet, 23-an előzetesben – NAV akció!

1 nap, 2 bűnszervezet, 23-an előzetesben – NAV akció!


A NAV pénzügyi nyomozói egy napon két bűnszervezetet számoltak fel a Dél – Alföldön. Összesen 820 millió forint értékben foglaltak le készpénzt, ingatlanokat és járműveket. Részletek az akciókról a folytatásban.

Ugyanazon a napon az ország két régiójában is rendkívüli akciót hajtottak végre a NAV munkatársai. Dél-Alföldön törvénytelen kávékereskedésre, Közép-Magyarországon pedig egy bonyolult számlagyárra csaptak le a pénzügyi nyomozók. A súlyos bűncselekmények felderítésében a NAV adóigazgatási szakemberei közreműködtek, segítségükkel sikerült további 130 millió forint visszaigényelt áfa kiutalását megakadályozni.

A dél-alföldi esetben egy jól szervezett, 18 főből álló bűnszervezet vezetőjét és tagjait vette őrizetbe a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága.

A szervezet látszólag Szlovákiában adott el kávét, és ezt az erre szakosodott cégláncolaton keresztül fiktív számlákkal igazolta. A látszat kedvéért a kávét ugyan kiszállították Magyarországról, de rövid időn belül Budapest környéki telepekre visszafuvarozták. A szállítmány így ismét bekerült a Pest és Csongrád megyei cégekből álló hálózatba.

A körbeforgatott áru mozgásáról kiállított fiktív számlák alapján két Csongrád megyei kft. mintegy 750 millió forint áfát igényelt vissza jogosulatlanul. A pénzügyi nyomozók és a NAV Bevetési Főigazgatóságának munkatársai egy időpontban jelentek meg 25 Pest megyei és Csongrád megyei helyszínen. A bűncselekmény felderítésében fontos szerepe volt a Bűnügyi Igazgatóság, valamint a Közép-magyarországi és a Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság közötti együttműködésnek.

A bűnszervezet vezetőjét, illetve a szervezet tagjait, valamint a fiktív számlák alapján általános forgalmi adót visszaigénylő személyeket költségvetési csalás bűncselekmény miatt gyanúsítottként hallgatták ki a pénzügyi nyomozók, valamennyien előzetes letartóztatásban vannak.

A közép-magyarországi régióban 992 milliós adóhiányt halmoztak fel azok a cégek, amelyek több áttételen keresztül fiktív számlákkal csökkentették fizetendő általános forgalmi adójukat. A csalási folyamat első fázisában a szervezet saját fantomcégei állítottak ki hamis számlákat, majd ezeknek megfelelően továbbszámláztak megrendelőiknek, amelyek törvénytelenül próbálták költségeiket növelni és ezzel eltitkolni a tevékenységük során keletkezett általános forgalmi adót. A hálózat felszámolásában egyszerre száz nyomozó vett részt, az akció előkészítését a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának munkája segítette. A gyanúsítottként kihallgatott 17 főből öten előzetes letartóztatásban vannak. Az elkövetőknek költségvetési csalásért, adócsalásért és magánokirat-hamisításért kell felelniük.

forrás: NAV Bűnügyi Sajtóiroda